W piątek -6 października dzieci z grupy „Krasnoludki” oraz „Delfinki” uczestniczyły w zajęciach dotyczących regionalizmu pt. „Kiszenie kapusty”. W pierwszej części przedszkolaki zapoznały się z walorami smakowymi i zdrowotnymi popularnego polskiego przysmaku, jakim jest niewątpliwie kiszona kapusta. Dzieci miały okazje dowiedzieć się, jak dawniej przygotowywano zapasy na zimę.
Czego potrzeba do zakiszenia kapusty? Nasze przedszkolaki już to wiedzą. W drugiej części zajęć dzieci przygotowały kapustę do kiszenia. Poszatkowaną kapustę wrzuciły do przygotowanej w tym celu misy i każdą warstwę posypywały solą. Należy wspomnieć, że nie zapominały o jej dokładnym ugnieceniu tak, aż kapusta puściła sok. Dzieci wytrwale pracowały pod czujnym okiem swoich pań. Za około 2 tygodnie dzieci sprawdzą, jak smakuje nasza kiszona kapusta, pełna cennych dla zdrowia witamin.